Dexmedetomidine

Bijgewerkt op 2 oktober 2023

Wat is dexmedetomidine?

Dexmedetomidine – vaak afgekort tot ‘dexmed’ – is een geneesmiddel dat wordt gebruikt als sederend middel, bijvoorbeeld bij mensen die beademd worden. Het middel wordt op de markt gebracht door Orion Corporation onder de merknaam Dexdor. Dexdor wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof.

Wanneer wordt het gebruikt?

Dexmedetomidine wordt vaak gebruikt voor sedatie bij mensen die beademd worden op de intensive care.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere narcosemiddelen kan ook dexmedetomidine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een langzame hartslag (bradycardie), een lage of juist een hoge bloeddruk, opwinding (agitatie), misselijkheid, braken en onderdrukking van de ademhaling (ademhalingsdepressie). Tevens kunnen vervelende complicaties optreden, waaronder een hartaanval. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een verhoogd glucose gehalte in het bloed (hyperglycemie) of juist een verlaagd glucose gehalte in het bloed (hypoglycemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Dexdor. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

N05CM18

Synoniemen

dexmed, Dexdor, Dexter

Engelse vertaling

dexmedetomidine (Precedex)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven