Dexamfetamine

Bijgewerkt op 2 juni 2021

Wat is dexamfetamine?

Dexamfetamine is een geneesmiddel tegen ADD, ADHD en narcolepsie. Het middel wordt in Nederland verkocht onder de merknaam Amfexa. Dit middel wordt geproduceerd door het Duitse bedrijf Medice. Amfexa wordt in Nederland op de markt gebracht door het bedrijf Eurocept. Naast Amfexa zijn er een beperkt aantal apothekers die dexamfetamine capsules zelf maken.

dexamfetamine

Wat kost Amfexa?

In april 2016 is de prijs van Amfexa vastgesteld op EUR 27,33 voor een doosje met 30 tabletten van 5 mg. Dit zorgde voor veel ophef omdat patiënten plotseling flink bij moesten betalen voor dit middel. Voorheen werd het middel door apothekers geleverd voor ongeveer eenderde van die prijs. Omdat Amfexa sinds kort het enige geregistreerde geneesmiddel met dexamfetamine in Nederland is mogen apothekers capsules met het middel alleen nog maar aan eigen patiënten afleveren. Verkopen aan andere apothekers die het middel zelf niet maken is niet meer toegestaan. Hierdoor zijn veel patiënten in Nederland aangewezen op het veel duurdere Amfexa.

Werking

Dexamfetamine is een stimulerend middel.  Het is afgeleid van amfetamine.

dexamfetamine - molecuulstructuur

Dosering

Amfexa wordt geleverd als tabletten met 5 mg dexamfetamine. De gebruikelijke startdosering is 1-2x per dag 1 tablet. Als dat na een week onvoldoende effect geeft kan de dosering worden opgehoogd met 5 mg/dag. De maximale dosering is 20 mg/dag. Bij sommige patiënten zal een nog hogere dosering worden voorgeschreven. Volg altijd het doseringsschema zoals dat door de behandelend arts is voorgeschreven.

Bijwerkingen

Net als andere geneesmiddelen kan Amfexa bijwerkingen veroorzaken. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen.

Gebruik tijdens zwangerschap / geven van borstvoeding

Vanwege mogelijke schadelijke effecten op het ongeboren kind wordt gebruik van dexamfetamine tijdens de zwangerschap ontraden. Ook aan vrouwen die borstvoeding geven wordt geadviseerd het middel niet te nemen. Het wordt namelijk uitgescheiden in de moedermelk en kan zo bijwerkingen bij de baby veroorzaken.

Synoniemen

d-amfetamine, dextro-amfetamine, Amfexa

Engelse term

dextroamphetamine

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 4 mei 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2016

1 gedachte over “Dexamfetamine”

  1. woe maakt nog wel de oude dexafetamine en bedoel ik niet tentin of amfexa heb al 7 verschillende geprobeerd en zoek de dexafetamine die er was voor dat die tentin kwam
    mvg n

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven