Demeclocycline

Bijgewerkt op 9 maart 2022

Wat is demeclocycline?

Demeclocycline is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van een te laag natrium gehalte in het bloed (hyponatriëmie) bij mensen met SIADH. SIADH staat voor ‘Syndrome of Inappropriate Anti-Diuretic Hormone secretion’. In het Nederlands wordt het ook wel ‘syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon‘ genoemd.

demeclocycline bij SIADH

Demeclocycline wordt in Nederland op de markt gebracht door Eurocept onder de merknaam Ledermycin. Van oorsprong is demeclocycline een antibioticum.

Hoe werkt het?

Demeclocycline belemmert de werking van antidiuretisch hormoon (ADH) op de nieren. Antidiuretisch hormoon zorgt ervoor dat in de nieren water wordt vastgehouden in het bloed, en dus niet wordt uitgescheiden in de urine. Hierdoor zal het bloed verdunnen. Het gevolg is dat het natrium gehalte in het bloed omlaag gaat. Door deze werking van ADH tegen te gaan zal demeclocycline ervoor zorgen dat bij mensen met SIADH het natrium gehalte in het bloed juist weer omhoog gaat.

Hoe wordt het geleverd?

Ledermycin is beschikbaar in capsules met 300 mg demeclocycline.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan ook demeclocycline bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

Gebruik tijdens zwangerschap

Demeclocycline kan via de placenta (moederkoek) in het bloed van de ongeboren baby terechtkomen. Daar kan het afwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken, zoals gestoorde ontwikkeling van de botten en van het tandglazuur. Dat geldt vooral vanaf de vierde maand van de zwangerschap. In deze periode mag het middel daarom niet worden gebruikt door de zwangere vrouw. Van gebruik tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap is niet goed bekend wat de gevolgen zijn voor het ongeboren kind. In die periode wordt gebruik van het middel daarom afgeraden.

Gebruik tijdens het geven van borstvoeding

Langdurig gebruik van demeclocycline in een periode dat borstvoeding wordt gegeven wordt ontraden. Het middel wordt namelijk in kleine hoeveelheden uitgescheiden in de moedermelk. Dat zou bij het zogende kind een gestoorde botontwikkeling en afwijkingen van het gebit kunnen veroorzaken.

Welke contraindicaties zijn er?

Demeclocycline mag niet worden gegeven aan mensen die overgevoelig zijn voor antibiotica van de groep tetracyclinen. Daarnaast mag het middel ook niet worden gegeven aan mensen met een slecht werkende lever (leverfalen), slecht werkende nieren (nierfalen) of een slecht werkend hart (hartfalen).

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Ledermycin (demeclocycline).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven