Darifenacine

Bijgewerkt op 21 december 2023

Wat is darifenacine?

Darifenacine is een geneesmiddel tegen urine-incontinentie. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Emselex. Emselex wordt geleverd als tablet met gereguleerde afgifte. Er zijn tabletten met 7,5 mg en met 15 mg darifenacine.

Bij welke aandoeningen?

Darifenacine wordt gebruikt voor de behandeling van aandrang-incontinentie (urgency-incontinentie), en bij verhoogde aandrang en/of vaker plassen bij mensen met het overactieve blaassyndroom.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis voor volwassenen is eenmaal per dag 7,5 mg. De dosering kan eventueel na twee weken worden verhoogd tot eenmaal per dag 15 mg. De tablet dient in z’n geheel (dus zonder kauwen) te worden doorgelikt met een slok water.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook darifenacine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn droge mond, darmverstopping (obstipatie), hoofdpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, buikpijn en droge ogen. Soms komen ook afwijkingen in het bloed voor, zoals stijging van de leverenzymwaarden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de productsamenvatting van de EPAR van Emselex. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

G04BD10


darifenacine - chemische structuur
darifenacine – chemische structuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven