Dabigatran

Bijgewerkt op 2 februari 2021

Wat is dabigatran (Pradaxa)?

Dabigatran is een antistollingsmiddel. Het wordt vooral gebruikt om trombose en longembolie te voorkomen. Het middel wordt verkocht onder de merknaam Pradaxa. Het wordt op de markt gebracht door Boehringer Ingelheim als capsule. Er zijn capsules in drie sterktes, namelijk met 75 mg, 110 mg, en 150 mg van de werkzame stof.

Pradaxa 110 mg (dabigatran)
Pradaxa capsules

Hoe werkt dabigatran (Pradaxa)?

Pradaxa remt een stofje dat een belangrijke rol speelt bij het stollen van bloed. Dit stofje wordt ’trombine’ of ‘stollingsfactor IIa’ genoemd. Door dit stofje te remmen wordt de bloedstolling belemmerd. Zo zullen minder snel stolsels optreden. De kans op het ontstaan van een stolsel in een bloedvat (trombose) wordt daardoor kleiner.

De werking van dabigatran kan worden geblokkeerd door het geneesmiddel idarucizumab (merknaam: Praxbind). Dat kan nodig zijn als iemand die dabigatran gebruikt een ernstige bloeding krijgt of plotseling geopereerd moet worden.


Bij welke aandoeningen?

Dabigatran wordt vooral gebruikt om trombose en longembolie te voorkomen bij mensen die een grote operatie hebben gehad. Door de operatie en omdat ze langdurig in bed moeten liggen hebben zij namelijk een verhoogde kans op het krijgen van een trombosebeen of een longembolie. Het middel wordt ook regelmatig gebruikt bij mensen met boezemfibrilleren (atriumfibrilleren). Bij hen bestaat namelijk het risico op het ontstaan van een stolsel (trombose) in het hart. Een dergelijk stolsel kan losschieten en vervolgens vastlopen in bijvoorbeeld een slagader die naar de hersenen loopt. Zo kan een hersenembolie ontstaan. Dabigatran helpt dit te voorkomen.


Dosering Pradaxa

Pradaxa wordt geleverd als capsules met 75 mg, 110 mg, of 150 mg dabigatran. De dosering wordt bepaald door de behandelend arts en is van patiënt tot patiënt verschillend. Meestal wordt tweemaal daags een capsule van 110 mg of 150 mg gebruikt, afhankelijk van de reden waarvoor het middel wordt voorgeschreven. Ouderen en mensen met slecht werkende nieren hebben vaak een lagere dosering nodig.


Bijwerkingen Pradaxa

Pradaxa kan de volgende bijwerkingen geven:


Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 12 april 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven