Cytarabine

Wat is cytarabine?

Cytarabine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van leukemie (bloedkanker). Het wordt op de markt gebracht als (concentraat voor) infusievloeistof. Het kan via een infuus of injectie direct in de bloedbaan (intraveneus) of via een injectie onder de huid (subcutaan) worden toegediend.

Hoe werkt het?

Cytarabine behoort tot een groep geneesmiddelen die pyrimidine-antagonisten wordt genoemd.

Bij welke aandoeningen?

Cytarabine wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van leukemie, namelijk acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML) en chronische myeloïde leukemie (CML). Daarnaast wordt cytarabine ook gebruikt voor de behandeling van preventie van zogenaamde lymfomateuze meningitis (leukemie van het centraal zenuwstelsel) en bij de behandeling van bepaalde vormen van lymfeklierkanker (maligne lymfoom).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere cytostatica kan cytarabine vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, misselijkheid, braken, infecties, bloedingen, haaruitval (alopecia), huiduitslag, bloedarmoede (anemie), longontsteking, sepsis, verminderde eetlust, duizeligheid, huiduitslag, pijn in de borstkas en gewrichtspijn. Ook treden vaak afwijkingen in het bloed op, zoals bloedarmoede, afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie) en afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van cytarabine.

ATC-code

L01BC01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven