Conivaptan

Bijgewerkt op 9 februari 2023

Wat is conivaptan?

Conivaptan is een geneesmiddel tegen een te laag natrium gehalte in het bloed (hyponatriëmie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Vaprisol. Vaprisol wordt geleverd als infusievloeistof. Het middel wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Conivaptan is, net als tolvaptan (merknaam: Jinarc), een zogenaamde vasopressine antagonist. Het gaat de werking van het hormoon vasopressine tegen. Vasopressine wordt ook wel antidiuretisch hormoon (ADH) genoemd. Het zorgt ervoor dat minder water door de nieren wordt uitgescheiden. Het doet dit door zogenaamde vasopressine-receptoren in de nieren te prikkelen. Conivaptan gaat op de receptoren voor vasopressine zitten. Hierdoor kan vasopressine z’n werk niet goed uitvoeren. Het gevolg is dat juist meer water wordt uitgescheiden door de nieren. De hoeveelheid water in de urine neemt hierdoor toe, ten koste van de hoeveelheid water in het bloed. Omdat de hoeveelheid water in het bloed afneemt zal de natrium concentratie in het bloed stijgen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Conivaptan kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn verhoogde lichaamstemperatuur, hoofdpijn, slapeloosheid, dorstgevoel, meer plassen, diarree en braken. Ook kunnen witte plekjes in de mond ontstaan.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van Productkenmerken in de EPAR van Vaprisol. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Nederlands Geneesmiddelen Agentschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven