Colestyramine

Bijgewerkt op 3 januari 2022

Wat is colestyramine?

Colestyramine – ook wel ‘cholestyramine’ – is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Het verlaagt het cholesterol gehalte van het bloed. Omdat tegenwoordig betere cholesterolverlagers beschikbaar zijn wordt het niet meer zo vaak voorgeschreven als vroeger. Colestyramine wordt op de markt gebracht door Cheplapharm Arzneimittel onder de merknaam Questran. Questran wordt geleverd als poeder voor suspensie (drank). Naast Questran zijn ook merkloze (generieke) producten met colestyramine verkrijgbaar.

Hoe werkt het?

Colestyramine behoort tot een groep geneesmiddelen die ‘galzuurbindende harsen’ wordt genoemd. Zoals de naam al zegt bindt dit soort middelen met galzuren in de darm. Hierbij ontstaan onoplosbare verbindingen die worden uitgepoept met de ontlasting. Doordat de hoeveelheid galzuren in het lichaam hierdoor afneemt zal het lichaam reageren door meer galzuren aan te maken. Galzuren worden gemaakt uit onder andere cholesterol. Cholesterol in bloed wordt gebruikt om galzuren aan te maken. Hierdoor zal het cholesterol gehalte in het bloed afnemen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Colestyramine wordt gebruikt bij de behandeling van een te hoog cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Daarnaast wordt het soms voorgeschreven aan mensen die last hebben van ondraaglijke jeuk ten gevolge van galstuwing (cholestase).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Colestyramine kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn obstipatie, misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, winderigheid (flatulentie), brijige ontlasting, diarree en brandend maagzuur. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Questran.

Engelse vertaling

colestyramine, cholestyramine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven