Colesevelam

Wat is colesevelam?

Colesevelam is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een te hoog cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Het wordt op de markt gebracht door Genzyme onder de merknaam Cholestagel. Cholestagel wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 625 milligram van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Coleseverlam behoort tot een groep geneesmiddelen die galzuurbindende harsen wordt genoemd. Galzuurbindende harsen verlagen het cholesterol gehalte van het bloed. Dat geldt zowel voor het totaal cholesterol gehalte als voor het LDL-cholesterol gehalte. Nadeel is echter dat ze vaak het triglyceriden gehalte van het bloed verhogen.

Bij welke aandoeningen (indicaties?

Colesevelam wordt gebruikt bij de behandeling van primaire hypercholesterolemie.

Welke dosering?

Voor volwassenen wordt aanbevolen om 4-6 tabletten per dag te gebruiken. De tabletten kunnen in één keer of verdeeld over twee giften worden ingenomen. De maximale dosering is zeven tabletten per dag. De tabletten dienen bij de maaltijd met vloeistof te worden ingenomen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan colesevelam bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn winderigheid (flatulentie) en darmverstopping (obstipatie). Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, hoofdpijn en diarree. In het bloed kan het triglyceride gehalte stijgen. Dit kan leiden tot hypertriglyceridemie.

ATC-code

C10AC04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven