Colchicine

Wat is colchicine?

Colchicine is een geneesmiddel dat vooral gebruikt wordt bij de behandeling van jicht. Het middel wordt door diverse fabrikanten op de markt gebracht als tablet. Er zijn tabletten met 0,5 milligram en met 1 milligram van de werkzame stof.

colchicine
verpakking colchicine 1 mg tabletten

Bij welke aandoeningen?

Naast jicht wordt het middel soms ook gebruikt bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals familiaire mediterrane koorts, amyloïdose, ontsteking van het hartzakje (pericarditis). Voor deze aandoeningen is het middel echter niet officieel geregistreerd.

Het middel wordt soms ook gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Behçet. Ten slotte zijn er aanwijzingen dat colchicine ook kan helpen bij mensen met de ziekte van Schamberg.

Hoe werkt het?

Het middel voorkomt dat ontstekingscellen de plek bereiken waar jichtkristallen zich afzetten. Daarmee wordt voorkomen dat daar een ontstekingsreactie ontstaat op de plaats waar jichtkristallen ontstaan. De ontsteking zorgt voor de pijn, de zwelling en de roodheid rond het gewricht.

Bijwerkingen colchicine

Colchicine kan de volgende bijwerkingen geven:

Verder kunnen bij laboratoriumonderzoek afwijkingen in het bloed worden gevonden. Door een heel klein deel van de behandelde mannen wordt een verminderd aantal zaadcellen aangemaakt.

Dosering

De gebruikelijke dosering voor behandeling van een jichtaanval is 2-3x daags een tablet van 0,5 mg. Voor het voorkomen van een jichtaanval wordt meestal 1-2x daags een tablet van 0,5 mg voorgeschreven.

Gebruik tijdens zwangerschap

Uit dierproeven is gebleken dat gebruik van colchicine door de moeder afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind. Daarom mag dit middel niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Vrouwen van vruchtbare leeftijd moeten daarom ook altijd zorgen voor goede anticonceptie als ze dit middel gebruiken.

Gebruik bij borstvoeding

Colchicine kan doordringen in de moedermelk. Daarom wordt gebruik van dit middel door vrouwen die borstvoeding geven afgeraden.

Wanneer niet gebruiken?

Mensen met slecht werkende nieren (nierfalen), een slecht werkende lever (leverfalen) of bloedziekten mogen colchicine niet gebruiken.

Verder lezen

Voor meer informatie over dit geneesmiddel verwijzen wij naar de bijsluiter.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 6 april 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 7 oktober 2016

1 gedachte over “Colchicine”

  1. Colchicine niet gebruiken bij nierfalen? > Ongelooflijk welke dosis mijn broer al zo lang moet gebruiken, met nog een heftig ander middel erbij!! En dat, via de nefroloog, omdat hij nierfalen heeft. Hij wordt er alleen maar zieker door, maar heeft zoveel jichtaanvallen dat het bijna niet uit te houden is. En maar voor blijven schrijven, war ben je dan mee bezig als je nefroloog bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven