Codeïne

Bijgewerkt op 31 juli 2018

Wat is codeïne?

Codeïne is een geneesmiddel dat wordt gebruikt tegen pijn en hoest. Het zorgt ervoor dat de prikkel om te hoesten verminderd wordt waardoor de neiging tot hoesten vermindert. Daarbij heeft het ook een pijnstillende werking.

Codeïne tegen hoest

Als de keel of longen geprikkeld worden, zullen de hersenen een signaal afgeven om te hoesten. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er slijm in de luchtwegen zit. Het kan ook zijn dat de longen of keel geïrriteerd zijn door de verkoudheid. Hierdoor ontstaat er een kriebelhoest die nogal vervelend kan zijn. Hier kun je bijvoorbeeld ’s nachts last van hebben.

Gebruik codeïne als je last hebt van zo’n kriebelhoest. Hierdoor zal de prikkel om te hoesten minder worden en zul je dus minder last krijgen van de kriebelhoest. Als er wel slijm opgehoest is het niet de bedoeling om het medicijn te gebruiken. Je hebt de prikkel dan nodig om dit slijm op te blijven hoesten, en zo te verwijderen uit de luchtwegen.

Bijwerkingen codeïne

Net zoals bij alle geneesmiddelen kunnen er bij het gebruik van codeïne ook bijwerkingen optreden. Er zijn bijwerkingen die vaker gemeld worden dan andere. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Als je allergisch bent voor één van de bestandsdelen van codeïne, dan kunnen er allergische reacties ontstaan. Als dit het geval is neem dan contact op met de huisarts, dan kan deze een ander middel voorschrijven.

Verkrijgbaarheid & dosering codeïne

Codeïne is verkrijgbaar in drank- en tabletvorm. Het zal binnen een half uur gaan werken tegen de pijn en als u het tegen de kriebelhoest gebruikt, neem het dan een uur voor bijvoorbeeld het slapen gaan in. Zo zul je het minst last hebben van de kriebelhoest tijdens de nachtrust.


 

Scroll naar boven