Clopidogrel

Bijgewerkt op 3 augustus 2021

Wat is clopidogrel?

Clopidogrel is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om het ontstaan van bloedstolsels in bloedvaten tegen te gaan. Het wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Plavix. Plavix wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten met 75 mg en met 300 mg clopidogrel. Het middel wordt tegenwoordig ook door andere fabrikanten onder andere merknamen, zoals Grepid en Isover, op de markt gebracht.

Hoe werkt het?

Clopidogrel is een zogenaamde P2Y12-remmer. Het voorkomt dat bloedplaatjes aan elkaar vast gaan zitten. Op die manier gaat het de vorming van bloedstolsels tegen.

Clopidogrel is een zogenaamde prodrug. Dat betekent dat het pas werkzaam wordt nadat het in het lichaam wordt omgezet in een andere stof. Die omzetting gebeurt onder invloed van een aantal enzymen, waaronder het enzym CYP2C19. De werkzame stof die daarbij ontstaat remt het zogenaamde P2Y12 subtype van de ADP receptor. Deze is belang bij het activeren van bloedplaatjes (trombocyten) en het maken van bloedstolsels met behulp van fibrine.

Sommige mensen maken minder van het enzym CYP2C19 aan dan normaal. Ze zijn daardoor niet goed in staat om clopidogrel om te zetten in de werkzame stof. Zij zijn daarom vaak beter af met een ander antistollingsmiddel. Door middel van genotypering kan worden onderzocht of iemand minder CYP2C19 aanmaakt dan normaal.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Clopidogrel wordt gebruikt ter voorkoming van trombose en embolie bij mensen die een hartaanval of een herseninfarct hebben gehad. Hetzelfde geldt voor mensen met perifeer arterieel vaatlijden. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van instabiele angina pectoris, hartaanval en boezemfibrilleren.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan clopidogrel bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn bloedneus, buikpijn, diarree, blauwe plekken, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Gebruik van het middel leidt ook tot een verhoogde kans op bloedingen.

In het bloed kunnen afwijkingen ontstaan, zoals verlaging van het aantal bloedplaatjes, verlaging van het totaal aantal witte bloedcellen en, meer specifiek, verlaging van het aantal neutrofiele granulocyten.

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de EPAR van Plavix. EPAR is een afkorting van European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

B01AC04

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven