Clomethiazol

Bijgewerkt op 12 januari 2022

Wat is clomethiazol?

Clomethiazol is een kalmerend geneesmiddel dat wordt gebruikt bij verschillende aandoeningen. Het wordt op de markt gebracht door AstraZeneca onder de merknaam Distraneurin (Duitsland). Andere merknamen die voor het middel worden gebruikt zijn Heminevrin (Engeland) en Nevrin (Roemenië). In Nederland is het middel niet op de markt beschikbaar.

Hoe werkt het?

Dit middel werkt, net als andere psychofarmaca, in op de overdrachtsstofjes (neurotransmitters) in de hersenen. Daar zorgt het voor een kalmerende werking, een slaapverwekkende werking, een spierverslappende werking, en een anti-epileptische werking.

Bij welke aandoeningen?

Clomethiazol wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder ernstige onrust bij ouderen, ernstige slaapstoornissen bij ouderen en alcoholontwenningsverschijnselen. Een ernstige vorm van alcoholontwenning is alcoholonttrekkingsdelier (delirium tremens). Het middel wordt ook gebruikt bij de behandeling hiervan.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan clomethiazol bijwerkingen geven. Veel voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, verstopte neus en loopneus. Bij een te hoge dosering kan ademdepressie optreden. Ook hebben patiënten die dit middel gebruiken de neiging om ervan afhankelijk te worden. Daarom mag het slechts gedurende korte tijd gebruikt worden. Ook mag het middel niet in combinatie met alcohol worden gebruikt.

Engelse vertaling

clomethiazole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven