Clioquinol

Bijgewerkt op 23 augustus 2021

Wat is clioquinol?

Clioquinol is een geneesmiddel tegen infecties met ééncellige diertjes (protozoën), zoals Entamoeba histolytica. Het middel wordt op de markt gebracht als suspensie. De suspensie wordt geleverd in flacons van 100 ml. Elke milliliter bevat 100 mg clioquinol.

Bij welke aandoeningen?

Clioquionol wordt gebruikt bij de behandeling van amoebiasis, waaronder amoebendysenterie en amoebenabces van de lever. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van infectie met Dientamoeba fragilis.

Welke dosering?

Voordat clioquinol suspensie wordt voorgeschreven is het van belang om vast te stellen of de patiënt het middel eerder al heeft gebruikt. Bij een totale inname gedurende het leven van 10-50 gram clioquinol is er namelijk een verhoogd risico op aantasting van zenuwen.

De gebruikelijke dosering voor volwassenen is driemaal per dag 250 mg clioquionol gedurende 10 opeenvolgende dagen. Het is van belang om de suspensie vóór gebruik goed om te schudden. Voor kinderen geldt een lagere dosering die afhankelijk is van het gewicht van het kind. Verder kan de behandelend arts redenen hebben om van de geadviseerde dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan clioquinol bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn groene verkleuring van de urine, groene verkleuring van de ontlasting en groene verkleuring van de tong. Verder kunnen diarree, overgevoeligheidsreacties en een versnelde werking van de schildklier (hyperthyreoïdie) optreden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van clioquinol.

ATC-code

P01AA02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven