Clindamycine

Bijgewerkt op 13 mei 2023

Wat is clindamycine?

Clindamycine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van infecties die worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën. Dergelijke middelen tegen bacteriële infecties worden antibiotica genoemd. Clindamycine is dus een antibioticum. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Dalacin C. Dalacin C is beschikbaar als orale suspensie en als capsule. De capsule bevat 300 mg van de werkzame stof. De orale suspensie bevat 15 mg van de werkzame stof per milliliter.

Er zijn ook merkloze (generieke) producten met clindamycine beschikbaar. Deze worden geleverd als capsule, als infusievloeistof, en als injectievloeistof. De capsule is beschikbaar in drie sterktes, namelijk met 150 mg, 300 mg en 600 mg clindamycine.

Bij welke aandoeningen?

Clindamycine wordt gebruikt bij de behandeling van:

Daarnaast wordt het soms gebruikt in omstandigheden waarvoor het niet officieel bedoeld is. Dit wordt ook wel ‘offlabel gebruik’ genoemd. Voorbeelden van offlabel gebruik van clindamycine zijn de behandeling van malaria tropica, ter voorkoming van infecties na operaties (peri-operatieve profylaxe) bij mensen die overgevoelig zijn voor penicillines en ter voorkoming van infectie van de binnenkant van het hart na tandheelkundige ingrepen (endocarditisprofylaxe).

Welke bijwerkingen geeft het?

Clindamycine geeft, net als andere antibiotica, bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn diarree, buikpijn, misselijkheid en braken. Ook vaak voorkomende bijwerkingen zijn huiduitslag, pijn in de mond, pijn midden in de bovenbuik en (na toediening via injectie of infuus) pijn op de plaats van injectie. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals een afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), een afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en toename van de leverenzymen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Dalacin C.

ATC-code

J01FF01

1 gedachte over “Clindamycine”

  1. Ik heb een aspiratie pneunomie (zeer waarschijnlijk) en mijn kuur van 1 week 3x daags 600mg is sinds gisteren klaar. Ik voel mij nog niet goed (hoesten, benauwd, moe) en ik vraag mij nu af wat ik moet doen…
    Moet ik mijn huisarts bellen dat het niet gewerkt heeft of nog wat langer wachten?
    Blijft dit middel nog doorwerken na einde van de kuur…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven