Clevidipine

Bijgewerkt op 21 september 2022

Wat is clevidipine?

Clevidipine is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk. Het wordt vooral gebruikt voor, tijdens of na een operatie om de bloeddruk snel te doen dalen. Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Cleviprex. Cleviprex wordt geleverd als emulsie voor injectie. Het wordt middels een infuus direct in de bloedbaan toegediend.

Bij welke aandoeningen?

Clevidipine wordt gebruikt om de bloeddruk te verlagen. Het wordt vooral toegediend aan mensen die een te hoge bloeddruk hebben vóór, tijdens en/of na een operatie.

Welke dosering?

Clevidipine wordt via een infuus direct in de bloedbaan toegediend. De aanbevolen startdosering voor volwassenen is 2 mg/uur. Deze dosering kan op geleide van bloeddruk en eventueel bijwerkingen worden verhoogd tot maximaal 32 mg/uur. Meestal wordt het middel slechts kortdurend gebruikt. Vervolgens wordt zo nodig overgegaan op een bloeddrukverlagend middel dat oraal (via de mond) ingenomen kan worden.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan clevidipine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn snelle hartslag, pijn op de borstkas, blozen, veel plassen en een gevoel van warmte. Ook kunnen complicaties voorkomen, zoals boezemfibrilleren (atriumfibrilleren). Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en darmverstopping. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Cleviprex.

ATC-code

C08CA16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven