Clagett-holte

Bijgewerkt op 10 februari 2022

Wat is een Clagett-holte?

Een Clagett-holte is een opening in de borstkas die met een operatie wordt aangelegd om ophoping van pus in de borstholte tegen te gaan. De medische term voor Clagett-holte is thorax-fenestratie.

Bij welke aandoeningen wordt het toegepast?

Een Clagett-holte wordt aangelegd bij mensen met een zogenaamd pleura-empyeem. Dat is ophoping van pus in de borstholte. Het komt voor bij mensen met een chronische of steeds terugkerende ernstige infectie in de borstkas.

Hoe gaat de aanleg van een Clagett-holte?

Het aanleggen van een Clagett-holte gebeurt tijdens een operatie op de operatiekamer. De patiënt is daarbij onder narcose. Tijdens de operatie wordt een opening gemaakt in de borstkas. Daartoe worden delen van ribben verwijderd. Zo ontstaat een gat in de borstkas zodat direct in de borstkas gekeken kan worden. De holte wordt vervolgens gevuld met wondgaas. Pus kan zo in het wondgaas trekken en de holte zelf blijft schoon.

Een andere mogelijkheid is de holte schoon te houden door deze vacuüm te trekken met behulp van een vacuümpomp. Hierbij wordt een soort spons in de holte aangebracht. Vervolgens wordt de holte afgesloten met een soort folie. In het folie zit een aansluiting voor een slangetje. Het slangetje kan op de vacuümpomp worden aangesloten. Zo kan de Clagett-holte vacuüm gezogen worden.

Synoniemen

thoraxwand-fenestratie

Engelse vertaling

Engelstalige termen voor het aanleggen van een Clagett-holte zijn Clagett procedure, fenestration of pleura, Clagett fenestration of chest wall, en creation of pleural window.

1 gedachte over “Clagett-holte”

 1. Deirdre Wirtz

  Deze holte kan aangelegd worden bij patienten met een pleura empyeem. Maar dit is het uiterste stadium omdat het heel belastend is. Eerst wordt er bij een pleurempyeem een thoraxdrain ingebracht om te spoelen en krijgt de patient antibiotica.
  Is dit niet afdoende dan wordt er een VATS gedaan voor het uitruimen en daarna wederom spoeling en antibiotica.
  Is het dan nog niet volledig weg te krijgen dan kan een Clagget worden besproken. Vaak wordt er dan ook een deel of de gehele long verwijderd. Hele ingrijpende operatie. Er zijn maar weinig mensen met een Clagget maar heel veel met een pleura empyeem.
  Ook bij een pneumonectomie met fistel vorming kan een CLagget worden aangelegd, vaak bij longca. Hierover wordt niet gesproken bij u.

  Ik zou hier dus wat genuanceerder over schrijven omdat mensen hier heel erg van schrikken ! Dus wordt in het uiterste geval overwogen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven