Clagett-holte

Bijgewerkt op 10 februari 2022 door Simpto.nl

Wat is een Clagett-holte?

Een Clagett-holte is een opening in de borstkas die met een operatie wordt aangelegd om ophoping van pus in de borstholte tegen te gaan. De medische term voor Clagett-holte is thorax-fenestratie.

Bij welke aandoeningen wordt het toegepast?

Een Clagett-holte wordt aangelegd bij mensen met een zogenaamd pleura-empyeem. Dat is ophoping van pus in de borstholte. Het komt voor bij mensen met een chronische of steeds terugkerende ernstige infectie in de borstkas.

Hoe gaat de aanleg van een Clagett-holte?

Het aanleggen van een Clagett-holte gebeurt tijdens een operatie op de operatiekamer. De patiënt is daarbij onder narcose. Tijdens de operatie wordt een opening gemaakt in de borstkas. Daartoe worden delen van ribben verwijderd. Zo ontstaat een gat in de borstkas zodat direct in de borstkas gekeken kan worden. De holte wordt vervolgens gevuld met wondgaas. Pus kan zo in het wondgaas trekken en de holte zelf blijft schoon.

Een andere mogelijkheid is de holte schoon te houden door deze vacuüm te trekken met behulp van een vacuümpomp. Hierbij wordt een soort spons in de holte aangebracht. Vervolgens wordt de holte afgesloten met een soort folie. In het folie zit een aansluiting voor een slangetje. Het slangetje kan op de vacuümpomp worden aangesloten. Zo kan de Clagett-holte vacuüm gezogen worden.

Synoniemen

thoraxwand-fenestratie

Engelse vertaling

Engelstalige termen voor het aanleggen van een Clagett-holte zijn Clagett procedure, fenestration of pleura, Clagett fenestration of chest wall, en creation of pleural window.

Plaats een reactie