Cinacalcet

Bijgewerkt op 2 juli 2020 door Simpto.nl

Wat is cinacalcet (Mimpara)?

Cinacalcet is een geneesmiddel dat het calcium gehalte in het bloed verlaagt. Het wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogd calcium gehalte in het bloed (hypercalciëmie) door te snel werkende bijschildklieren. Dit wordt ‘hyperparathyreoïdie‘ genoemd. Hyperparathyreoïdie kan voorkomen bij mensen met een goedaardig gezwel van de bijschildklierjes (bijschildklieradenoom), slecht werkende nieren (nierfalen) en bij mensen met bijschildklierkanker.

Cinacalcet wordt op de markt gebracht door het bedrijf Amgen onder de merknaam ‘Mimpara’. Het is beschikbaar als tabletten met 30 mg, 60 mg en 90 mg cinacalcet.

Mimpara (cinacalcet)
Mimpara tabletten

Hoe werkt het?

Cinacalcet behoort tot een groep geneesmiddelen die calcimimetica of calcium sensing receptor modifiers wordt genoemd. Ze binden aan de zogenaamde calcium sensing receptor. Hierdoor zal de afgifte van bijschildklierhormoon door de bijschildkliertjes afnemen.

Bijwerkingen cinacalcet (Mimpara)

Net als andere geneesmiddelen kan Mimpara bijwerkingen veroorzaken. Hieronder een lijst van bijwerkingen die kunnen voorkomen bij gebruik van dit middel.

Verder lezen

Voor meer informatie over dit product verwijzen we naar de bijlage van productkenmerken van het EPAR. EPA staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een document dat wordt uitgegeven door de Europese gezondheidsautoriteiten.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 17 mei 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 juli 2020

Plaats een reactie