Cinacalcet

Bijgewerkt op 1 oktober 2023

Wat is cinacalcet (Mimpara)?

Cinacalcet is een geneesmiddel dat het calcium gehalte in het bloed verlaagt. Het wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogd calcium gehalte in het bloed (hypercalciëmie) door te snel werkende bijschildklieren. Dit wordt ‘hyperparathyreoïdie‘ genoemd. Hyperparathyreoïdie kan voorkomen bij mensen met een goedaardig gezwel van de bijschildklierjes (bijschildklieradenoom), slecht werkende nieren (nierfalen) en bij mensen met bijschildklierkanker.

Cinacalcet wordt op de markt gebracht door het bedrijf Amgen onder de merknaam Mimpara. Het is beschikbaar als tabletten met 30 mg, 60 mg en 90 mg cinacalcet.

Mimpara (cinacalcet)
Mimpara tabletten

Hoe werkt het?

Cinacalcet behoort tot een groep geneesmiddelen die calcimimetica of calcium sensing receptor modifiers wordt genoemd. Ze binden aan de zogenaamde calcium sensing receptor. Hierdoor zal de afgifte van bijschildklierhormoon door de bijschildkliertjes afnemen.

Bijwerkingen cinacalcet (Mimpara)

Net als andere geneesmiddelen kan Mimpara bijwerkingen veroorzaken. Hieronder een lijst van bijwerkingen die kunnen voorkomen bij gebruik van dit middel.

Verder lezen

Voor meer informatie over dit product verwijzen we naar de bijlage van productkenmerken van het EPAR. EPA staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een document dat wordt uitgegeven door de Europese gezondheidsautoriteiten.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Mimpara (cinacalcet) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven