Cimetidine

Wat is cimetidine?

Cimetidine is een maagzuurremmend geneesmiddel. Het wordt gebruikt voor de behandeling van aandoeningen die worden veroorzaakt door te veel maagzuur. Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht onder de merknaam Tagamet. Tegenwoordig zijn veel merkloze varianten op de markt.

Cimetidine is beschikbaar als tablet en als bruistablet. De tabletten zijn beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 200 milligram, 400 milligram en 800 milligram cimetidine. De bruistablet is beschikbaar in één sterkte, namelijk met 800 milligram cimetidine.

Hoe werkt cimetidine?

Cimetidine is een zogenaamde ‘H2-receptorantagonist‘, ook wel ‘H2-blokker‘ genoemd. Het blokkeert de H2-receptor op de celmembraan van de pariëtaalcellen in het maagslijmvlies. In de normale situatie leidt prikkeling van deze H2-receptoren tot uitscheiding van zuur in het maagsap. Door de H2-receptoren te blokkeren vermindert deze uitscheiding.

Toepassingen (indicaties) van cimetidine

Cimetidine wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen die ontstaan door overtollig maagzuur. Het gaat om de volgende klachten en aandoeningen:

Bijwerkingen van cimetidine

Zoals alle andere geneesmiddelen kan ook cimetidine bijwerkingen veroorzaken. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van cimetidine.


cimetidine molecuulstructuur
cimetidine molecuulstructuur

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 augustus 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 augustus 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *