Choriongonadotrofine Alfa

Bijgewerkt op 24 juni 2021

Wat is choriongonadotrofine alfa?

Choriongonadotrofine alfa is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF en ICSI. Het wordt op de markt gebracht door Merck onder de merknaam Ovitrelle. Ovitrelle wordt geleverd als injectievloeistof in wegwerpspuiten en pennen. Elke wegwerpspuit/pen bevat 250 microgram van de werkzame stof. Dit komt overeen met ongeveer 6500 IE. Ovitrelle wordt onder huid (subcutaan) toegediend. Dit kan, na instructie, door de vrouw zelf of haar partner worden gedaan.

Bij welke aandoeningen?

Choriongonadotrofine alfa wordt gebruikt bij kunstmatige voortplantingstechnieken bij vrouwen die ongewenst kinderloos zijn. Het gaat dan om behandelingen zoals in vitro fertilisatie (IVF) of intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).

Hoe werkt het?

Choriongonadotrofine bevordert de rijping van follikels in de eierstokken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als alle medicijnen kan ook choriongonadotrofine alfa bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, braken, opgezette buik en reacties op de injectieplaats. Een complicatie die kan voorkomen bij gebruik van dit middel is het zogenaamde ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Ovitrelle. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

G03GA08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven