Chloorpropamide

Bijgewerkt op 10 mei 2022

Wat is chloorpropamide?

Chloorpropamide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (diabetes mellitus). Chloorpropamide is in Nederland niet beschikbaar.

Hoe werkt het?

Chloorpropamide behoort tot een groep middelen die sulfonylureumderivaten wordt genoemd. Deze middelen verhogen het insuline gehalte in het bloed. Dit doen ze doordat ze de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier stimuleren om insuline uit te scheiden.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Chloorpropamide wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van diabetes mellitus (suikerziekte), namelijk diabetes type 2. Soms wordt het ook voorgeschreven aan mensen met zogenaamde centrale diabetes insipidus.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antidiabetica kan ook chloorpropamide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gewichtstoename, huiduitslag, en fotoallergische reacties. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken en diarree. Een zeer zeldzame complicatie is het Stevens-Johnson syndroom. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van chloorpropamide.

Engelse vertaling

chlorpropamide

ATC-code

A10BB02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven