Chenodeoxycholzuur

Bijgewerkt op 5 maart 2020

Wat is chenodeoxycholzuur?

Chenodeoxycholzuur is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendineuze xanthomatose. Het wordt op de markt gebracht als capsule. Elke capsule bevat 250 mg chenodeoxycholzuur.

Chenodeoxycholzuur is een van nature in ons lichaam voorkomend stofje. Het speelt een belangrijke rol bij de opname van vetten vanuit het voedsel in het bloed. Dat gebeurt vooral in de dunne darm.

Voor welke indicaties?

Chenodeoxycholzuur wordt gebruikt bij de behandeling van cerebrotendineuze xanthomatose. Dat is een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door een tekort (deficiëntie) van het enzym sterol-27-hydroxylase. Hierdoor maakt het lichaam zelf te weinig chenodeoxycholzuur aan.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is driemaal daags 250 mg. De dosering voor kinderen is afhankelijk van het lichaamsgewicht. De aanbevolen startdosis is 5 mg per kg lichaamsgewicht per dag, verdeeld over drie giften. De arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken, bijvoorbeeld op grond van bepaling van het cholestanol gehalte in het bloed. De capsules dienen in z’n geheel te worden ingenomen met water.

Welke bijwerkingen?

Omdat chenodeoxycholzuur van nature in ons lichaam voorkomt zal het meestal geen bijwerkingen geven. Heel soms kan gebruik leiden tot darmverstopping (obstipatie). Ook kunnen soms afwijkingen in het bloed voorkomen.

ATC-code

A05AA01

Engelse vertaling

chenodeoxycholic acid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven