Celecoxib

Bijgewerkt op 10 februari 2022

Wat is celecoxib?

Celecoxib is een geneesmiddel dat pijn en ontsteking tegengaat. Het is een zogenaamde ontstekingsremmende pijnstiller. Celecoxib wordt op de markt gebracht door Viatris onder de merknaam Celebrex. Celebrex wordt geleverd als capsule. Er zijn capsules in twee sterktes, namelijk met 100 mg en met 200 mg celecoxib. Naast Celebrex zijn er ook merkloze geneesmiddelen die celecoxib bevatten.

Hoe werkt het?

Celecoxib is een zogenaamde COX-2 remmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Celecoxib wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van de gewrichten die leiden tot pijnklachten en/of ontsteking, zoals gewrichtsslijtage (artrose), reuma (reumatoïde artritis) en de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoëtica).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan celecoxib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoge bloeddruk (hypertensie), misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, moeiste met slikken, hoofdpijn, duizeligheid, griepklachten, kortademigheid, hoesten, huiduitslag, jeuk en een loopneus. Als complicaties kunnen keelontsteking, neusbijholteontsteking en blaasontsteking optreden. Vanwege het risico op een hartaanval wordt geadviseerd om celecoxib slechts kortdurend te gebruiken. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Celebrex.

ATC-code

M01AH01

1 gedachte over “Celecoxib”

  1. Bart Keizer

    Als min of meer een van de laatste opties heeft mijn huisarts dit medicijn voorgeschreven. Ik ben 78 en heb chronische nekklachten( slijtage) Alle mogelijke behandelingen gehad. Ik gebruik dit nu plm. 4 dagen, totaal geen verbetering . Alleen maar last van bijwerkingen. Wat ik nog meer aan medicatie gebruik is : Combodart_ Gabapentine_ . Is het verstandig om dit nog langer te blijven gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven