Celecoxib

Wat is celecoxib?

Celecoxib is een geneesmiddel dat pijn en ontsteking tegengaat. Het is een zogenaamde ontstekingsremmende pijnstiller. Celecoxib wordt op de markt gebracht door Viatris onder de merknaam Celebrex. Celebrex wordt geleverd als capsule. Er zijn capsules in twee sterktes, namelijk met 100 mg en met 200 mg celecoxib. Naast Celebrex zijn er ook merkloze geneesmiddelen die celecoxib bevatten.

Hoe werkt het?

Celecoxib is een zogenaamde COX-2 remmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Celecoxib wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van de gewrichten die leiden tot pijnklachten en/of ontsteking, zoals gewrichtsslijtage (artrose), reuma (reumatoïde artritis) en de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoëtica).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan celecoxib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoge bloeddruk (hypertensie), misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, moeiste met slikken, hoofdpijn, duizeligheid, griepklachten, kortademigheid, hoesten, huiduitslag, jeuk en een loopneus. Als complicaties kunnen keelontsteking, neusbijholteontsteking en blaasontsteking optreden. Vanwege het risico op een hartaanval wordt geadviseerd om celecoxib slechts kortdurend te gebruiken. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Celebrex.

ATC-code

M01AH01

Plaats een reactie