Carfilzomib

Bijgewerkt op 9 oktober 2021

Wat is carfilzomib?

Carfilzomib is een geneesmiddel voor de behandeling van multipel myeloom. Het wordt op de markt gebracht door Amgen onder de merknaam Kyprolis. Kyprolis wordt toegediend als injectie of infuus. Het wordt geleverd in flacons met poeder voor oplossing. Er zijn flacons met 10 mg, 30 mg en 60 mg carfilzomib.

In de praktijk wordt carfilzomib gebruikt in combinatie met dexamethason en soms ook met lenalidomide.

verpakking Kyprolis (carfilzomib)
verpakking Kyprolis (carfilzomib) – bron: Amgen

Hoe werkt het?

Carfilzomib verhindert de werking van een bepaald enzym in de cellen. Dit enzym heet ’20S proteasoom’. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in de cellen worden afgebroken. Door de werking van dit enzym tegen te gaan worden de betreffende eiwitten niet meer goed afgebroken. Het gevolg is dat ze ophopen in de cellen. Daarmee gaan ze deling van cellen tegen. Dit is met name schadelijk voor tumorcellen, omdat die zeer snel delen. Zo verhindert carfilzomib vooral de deling van tumorcellen in het lichaam.


Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Carfilzomib wordt gebruikt bij de behandeling van multipel myeloom. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met dexamethason, of in combinatie met zowel dexamethason als lenalidomide.


Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan carfilzomib bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het vaakst voor:


Welke contra-indicaties zijn er?

Gebruik van carfilzomib wordt afgeraden of is gecontraïndiceerd bij:

Soms zal de behandelend arts in overleg met de patiënt toch beslissen om het middel voor te schrijven, namelijk als de gunstige werking van carfilzomib opweegt tegen de verwachte nadelen.


Vergoeding door ziektekostenverzekering

Kyprolis wordt volledig vergoed.


Verder lezen / Referenties

Lees voor meer informatie de EPAR van Kyprolis. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 13 april 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 13 april 2018


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Kyprolis vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Carfilzomib”

  1. Gerard Bosman

    Ik kan nergens ervaringen lezen hoe lang Carfilzomib werkzaam blijft. Na verloop van tijd moet er gestopt worden vanwege bijwerkingen. Ik zou daar graag iets van weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven