Carbimazol

Bijgewerkt op 10 augustus 2021

Wat is carbimazol?

Carbimazol is een geneesmiddel tegen een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Het wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 5 milligram carbimazol.

Hoe werkt het?

Carbimazol wordt in het lichaam omgezet in de werkzame stof thiamazol. Thiamazol is zelf ook beschikbaar als geneesmiddel. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme van carbimazol op de webpagina over thiamazol (merknaam: Strumazol).

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Carbimazol wordt gebruikt bij de behandeling van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie), bijvoorbeeld door de ziekte van Graves.

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering voor volwassenen is 15–50 mg per dag, verdeeld over drie gelijke doses. De onderhoudsdosering is 2,5–10 mg per dag. De maximum dosering is 150 mg per dag.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan carbimazol bijwerkingen geven. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn onder andere koorts, hoofdpijn, een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie), uitpuilende ogen (exophthalmus), misselijkheid, haaruitval, overgevoeligheidsreactie, spierpijn, pijnlijke gewrichten, en verlies van smaak. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder agranulocytose, een afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie), afname van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en aplastische anemie.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van carbimazol. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven