Candesartan

Bijgewerkt op 7 december 2021

Wat is candesartan?

Candesartan is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (antihypertensivum). Het wordt op de markt gebracht door Cheplapharm Arzneimittel onder de merknaam Atacand. Atacand wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 4 mg, 8 mg, 16 mg en 32 mg candesartan. Naast Atacand zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar.

Hoe werkt het?

Candesartan is een angiotensine receptor blokker (ARB). ARB’s blokkeren de zogenaamde angiotensine II-receptor. Daardoor kan angiotensine II z’n werking niet uitoefenen. Angiotensine II stimuleert de bijnieren om het hormoon aldosteron uit te scheiden. Aldosteron zorgt ervoor dat in de nieren natrium (zout) wordt vastgehouden en kalium wordt uitgescheiden. Door de uitscheiding van aldosteron tegen te gaan zorgen ARB’s ervoor dat meer zout wordt uitgescheiden door de nieren in de urine. Zout trekt water mee zodat meer vocht wordt uitgeplast. De hoeveelheid vocht in het lichaam, en dus ook in de bloedvaten, neemt af waardoor de druk in de bloedvaten daalt.

Bij de behandeling van hartfalen kan een afname van de bloeddruk ook van belang zijn. Het hart hoeft dan immers tegen een minder hoge druk in te pompen waardoor de werking van het hart verbetert.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Candesartan wordt gebruikt bij de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk). Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van hartfalen. Hoewel het er niet officieel voor geregistreerd is wordt het middel soms ook gebruikt om aanvallen van migraine te voorkomen.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering bij volwassenen is eenmaal per dag 8 mg. De dosering kan eventueel na vier weken worden opgehoogd naar eenmaal per dag 16 mg. De maximale dosering is eenmaal per dag 32 mg. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts met betrekking tot de dosering van candesartan. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken, bijvoorbeeld bij een verminderde functie van de nieren of een verminderde functie van de lever.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan candesartan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, en infecties van de luchtwegen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Atacand.

ATC-code

C09CA06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven