Cafeïne

Bijgewerkt op 21 september 2022

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stofje dat na inname een stimulerende werking heeft. Het komt van nature voor in koffie, thee, cola en cacao. Daarnaast is het beschikbaar als voedingssupplement in de vorm van cafeïne tabletten. Het wordt ook toegevoegd aan andere voedingssupplementen, energiedranken en vetverbranders (fatburners). Cafeïne heeft van zichzelf een bittere smaak. Een andere naam voor cafeïne is coffeïne.

Hoe werkt het?

Cafeïne bindt aan bepaalde structuurtjes op hersencellen. Dit worden receptoren genoemd. Het gaat om receptoren waar normaal gesproken het stofje adenosine aan bindt. Als adenosine bindt aan deze receptoren ontstaat een gevoel van slaperigheid of sufheid. Doordat cafeïne aan deze adenosinereceptoren bindt wordt voorkomen dat adenosine z’n werk kan doen. Hierdoor wordt een gevoel van sufheid of slaperigheid uitgesteld en heeft het middel een opwekkend effect.

Welke toepassingen heeft het?

Cafeïne heeft verschillende toepassingen. Het middel wordt gebruikt als prestatiebevorderend middel bij sporters. Het heeft zelfs enige tijd op de dopinglijst gestaan maar is daarvanaf gehaald omdat gebruik als doping niet als dusdanig vastgesteld kan worden. Ook wordt cafeïne gebruikt in producten die worden gebruikt om af te vallen. Dat gebruik zou berusten op vetverbrandende eigenschappen van het middel. Ten slotte wordt cafeïne toegevoegd aan paracetamol met als doel de pijnstillende werking en werkingsduur te verbeteren.

Er zijn ook medische toepassingen voor cafeïne. Zo wordt het middel gebruikt voor de behandeling en preventie van ademhalingsproblemen bij te vroeg geboren baby’s met bronchopulmonaire dysplasie of ademstops bij te vroeg geboren baby’s (apnea of prematurity). Verder wordt cafeïne gebruikt om achteruitgang bij mensen met de ziekte van Parkinson tegen te gaan.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Gebruik van cafeïne kan leiden tot slapeloosheid. Dit geldt ook als het middel meerdere uren voor het slapen gaan wordt ingenomen. Bij herhaald gebruik van cafeïne kan gewenning optreden. Dat betekent dat het lichaam aan gebruik van cafeïne went. Het gevolg is dat steeds meer cafeïne nodig is om hetzelfde resultaat te bereiken. Andere bijwerkingen die op kunnen treden bij overmatig gebruik van cafeïne zijn tremor (trillen van de handen) en gevoelens van angst.

Engelse vertaling

caffeine

Synoniemen

coffeïne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven