Cabergoline

Bijgewerkt op 26 september 2022

Wat is cabergoline?

Cabergoline is een geneesmiddel dat de werking van het hormoon prolactine tegengaat. Prolactine bevordert de aanmaak en uitscheiding van moedermelk uit de borsten van zogende vrouwen. Cabergoline wordt gebruikt bij aandoeningen waarbij het prolactine gehalte in het bloed verhoogd is.

Het middel wordt door het bedrijf Pfizer onder de merknaam Dostinex op de markt gebracht. Daarnaast zijn er ook merkloze versies van het product beschikbaar.

Dostinex (cabergoline) tabletten
Dostinex tabletten

Bij welke aandoeningen?

Cabergoline wordt gebruikt bij aandoeningen waarbij het prolactine gehalte in het bloed verhoogd is. Dit wordt hyperprolactinemie genoemd. Hyperprolactinemie komt onder andere voor bij mensen met een prolactinoom. Dit is een gezwel van de hypofyse dat prolactine aanmaakt.

Het middel wordt soms ook gebruikt om de aanmaak van moedermelk bij zogende vrouwen stil te leggen, en bij de behandeling van het empty sella syndroom, de ziekte van Parkinson, acromegalie, de ziekte van Cushing, rusteloze benen syndroom, en vleesbomen van de baarmoeder (myomen).

Hoe werkt cabergoline?

Cabergoline heeft dezelfde werking als dopamine. Dopamine is een stofje dat van nature in ons lichaam voorkomt. Geneesmiddelen die dezelfde werking hebben als dopamine worden dopamine-agonisten genoemd. Dopamine-agonisten binden aan zogenaamde ‘dopamine-receptoren’ op de cellen van de hypofyse die prolactine produceren. Hierdoor wordt de aanmaak en afgifte van prolactine door de hypofyse geremd.

Welke bijwerkingen geeft het?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Bij sommige mensen die cabergoline gebruiken kan orthostatische hypotensie ontstaan. Bij orthostatische hypotensie zakt de bloeddruk als iemand overeind komt uit zittende of liggende positie. Er komt dan tijdelijk onvoldoende bloed in de hersenen. Hierdoor ontstaat een licht gevoel in het hoofd.

Verder kan het middel een ontsteking van het hartzakje (pericarditis), ophoping van vocht in het hartzakje (pericardeffusie) en een ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis) veroorzaken.

Voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van dit middel.

Dosering

Het middel wordt geleverd als tabletten van 0,5 mg met een breukstreep. De gebruikelijke begindosering bij de behandeling van een te hoog prolactine gehalte is 0,5 mg per week in 1 of 2 doses (bv. op maandag en donderdag). Als dit onvoldoende effect heeft kan de arts besluiten om de dosering geleidelijk op te hogen.

Verder lezen

Voor meer informatie over dit product verwijzen we naar de bijsluiter van Dostinex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven