Buspiron

Bijgewerkt op 25 juni 2022

Wat is buspiron?

Buspiron is een geneesmiddel tegen angststoornissen (anxiolyticum). Het wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 10 mg buspiron. Oorspronkelijk werd buspiron onder de merknaam Buspar op de markt gebracht. Momenteel zijn in Nederland alleen generieke middelen met buspiron beschikbaar.

Hoe werkt het?

Buspiron vermindert de hoeveelheid serotonine in de zogenaamde synaptische spleet. Dat is de plaats waar hersencellen met elkaar verbonden zijn en prikkels worden doorgegeven van de ene hersencel naar de volgende. Door de hoeveelheid serotonine te verlagen wordt de overdracht van prikkels in bepaalde delen van de hersenen verlaagd. Dit vermindert gevoelens van angst.

Het duurt meestal 2-4 weken voordat het angstremmende effect van buspiron volledig tot uiting komt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Buspiron wordt gebruikt bij de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van angstsymptomen in het algemeen.

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering is 2-3x per dag 5 mg. Na een aantal weken kan de dosering elke 2-3 dagen worden verhoogd in stappen van 5 mg per keer. De gebruikelijke onderhoudsdosering is 15-30 mg/dag. De maximale dosering is 60 mg/dag. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts. De tabletten dienen elke dag op hetzelfde tijdstip zonder kauwen te worden ingenomen met voldoende water.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan buspiron bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, sufheid, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, slaperigheid, onscherp zien, verwardheid, depressieve gevoelens, moeite met concentreren, slapeloosheid, nervositeit, moeheid, zich zwak voelen, tintelingen of prikkelingen, oorsuizen, pijn op de borstkas, hartkloppingen, keelpijn, snelle hartslag, tremor (trillende handen), keelpijn, overmatig zweten, spierpijn, gewrichtspijn, huiduitslag en misselijkheid. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van buspiron.

Engelse vertaling

buspirone, Buspar

ATC-code

N05BE01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven