Bijgewerkt op 25 april 2023
Wat is brachytherapie?
Brachytherapie is een medische behandeling waarbij een gezwel (tumor) niet van buiten maar inwendig wordt bestraald. Hierbij wordt een stralingsbron in de buurt van het gezwel in het lichaam geplaatst.
Een belangrijk voordeel van brachytherapie ten opzichte van bestraling van buitenaf is dat de straling direct op het gezwel wordt gericht. Het weefsel rondom het gezwel wordt daardoor veel minder blootgesteld aan straling. Hierdoor kan ook een hogere dosis straling worden toegediend.
Bij welke aandoeningen?
Brachytherapie wordt vooral gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker, baarmoederhalskanker, borstkanker en huidkanker.
Hoe gaat brachytherapie?
Door middel van een medische ingreep wordt de stralingsbron in of naast het gezwel geplaatst. Hoe dit gebeurt hangt af van het lichaamsdeel dat bestraald moet worden.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen tijdelijke en permanente brachytherapie. Bij tijdelijke brachytherapie duurt de bestraling minuten tot maximaal uren.
Afhankelijk van de uitbreiding van het gezwel kan de arts er voor kiezen om alleen brachytherapie te gebruiken, of om dit te combineren met andere behandelingen tegen kanker. Brachytherapie kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld een operatie, antikankermiddelen (chemotherapie), of gewone bestraling (van buiten het lichaam).