Bosentan

Bijgewerkt op 21 januari 2020 door Simpto.nl

Wat is bosentan?

Bosentan is een geneesmiddel tegen een verhoogde bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Tracleer. Er zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar.

Tracleer is beschikbaar als omhulde tabletten en als dispergeerbare tabletten. De omhulde tabletten zijn beschikbaar in twee sterktes, met respectievelijk 62,5 mg en 125 mg bosentan. De dispergeerbare tablet bevat 32 mg bosentan.

verpakking Tracleer (bosentan) 125 mg tabletten
verpakking Tracleer (bosentan) 125 mg tabletten – bron: shop-apotheke.com

Hoe werkt bosentan?

Endotheline is een stofje in ons lichaam dat ervoor zorgt dat de wanden van bloedvaten in de longen samentrekken. Dit zorgt ervoor dat er voldoende druk in de bloedvaten is. Endotheline doet dat door te binden met zogenaamde ‘endothelinereceptoren’ in de bloedvaten. Bosentan blokkeert deze endothelinereceptoren. Het wordt daarom een ‘endothelinereceptor antagonist‘ genoemd. Door de endotheline-receptoren te blokkeren kan endotheline z’n werking op de bloedvaten niet uitoefenen. De wanden van de bloedvaten zullen daardoor verslappen met als gevolg dat de bloeddruk daalt. Dat is gunstig bij mensen bij wie de bloeddruk in de longvaten verhoogd is.

Bij welke aandoeningen?

Dit middel wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogde bloeddruk in de longslagader. De medische naam hiervoor is pulmonale arteriële hypertensie, of kortweg pulmonale hypertensie.

Welke bijwerkingen kan bosentan geven?

Net als andere geneesmiddelen kan bosentan bijwerkingen veroorzaken. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals:

Voor aanvullende informatie over bijwerkingen verwijzen wij naar de bijsluiter van bosentan.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 1 december 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2020

Plaats een reactie