Bortezomib

Bijgewerkt op 29 december 2021

Wat is bortezomib?

Bortezomib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het is dus een antikankermiddel (cytostaticum). Bortezomib wordt op de markt gebracht door Janssen-Cilag onder de merknaam Velcade. Er zijn ook merkloze versies van Velcade beschikbaar. Velcade wordt geleverd als poeder voor injectievloeistof. Het middel wordt via een injectie direct in de bloedbaan (intraveneus) of via een injectie onder de huid (subcutaan) toegediend.

Bij welke aandoeningen?

Bortezomib wordt gebruikt bij de behandeling van de volgende aandoeningen:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermiddelen (cytostatica) kan bortezomib vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn afname van de eetlust, misselijkheid, braken, moeheid, spierpijn, koorts, zich zwak voelen, braken en tintelingen of prikkelingen in de vingers (door perifere neuropathie). Ook vaak komen voor infecties van de luchtwegen, duizeligheid, lusteloosheid, keelpijn, hoesten, buikpijn, vol gevoel in de buik, winderigheid, slapeloosheid, huiduitslag, droge huid en bloedneus.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder anemie (bloedarmoede), trombocytopenie (verlaging van het aantal bloedplaatjes), neutropenie (verlaging van het aantal neutrofiele granulocyten), hyperurikemie (verhoogd urinezuur gehalte), afwijkingen van de elektrolyten en van de leverenzymwaarden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van Productkenmerken in de EPAR van Velcade. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XX32

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven