Wat zijn bloedsuikerverlagende middelen?

Bloedsuikerverlagende middelen zijn geneesmiddelen die, zoals de naam al aangeeft, het bloedsuiker gehalte verlagen. Deze middelen worden gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (diabetes). De wetenschappelijke naam voor deze middelen is ‘antidiabetica’.

Welke zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen insulines en orale bloedsuikerverlagende middelen (‘orale antidiabetica’). Insulines worden vooral voorgeschreven aan mensen met diabetes type 1. Orale antidiabetica worden vooral voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2.

Insulines

Insuline is een hormoon dat in ons lichaam voorkomt. Het wordt aangemaakt in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed de cellen ingaat. Daar wordt de glucose gebruikt als energiebron. Bij mensen die zelf onvoldoende insuline aanmaken kan insuline als geneesmiddel worden voorgeschreven.

Orale bloedsuikerverlagende middelen

De orale bloedsuikerverlagende middelen kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen, zoals sulfonylureumderivaten, GLP1-analogen en DPP4-remmers. Voorbeelden van sulfonylureumderivaten zijn gliclazide, glimepiride en tolbutamide.

Kijk voor meer informatie op de webpagina’s over de verschillende soorten geneesmiddelen.

Synoniemen

Andere namen voor bloedsuikerverlagende middelen zijn geneesmiddelen tegen suikerziekte en antidiabetica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *