Bleomycine

Wat is bleomycine?

Bleomycine is een geneesmiddel tegen kanker. Geneesmiddelen tegen kanker worden cytostatica genoemd. Bleomycine is dus een cytostaticum. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Bleomedac. Er zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar. Bleomedac wordt geleverd als poeder voor injectievloeistof.

Het middel kan direct in een ader (intraveneus), in de spieren (intramusculair), in de pleuraholte (intrapleuraal), in de buikholte (intraperitoneaal) of in een slagader (intra–arterieel) worden toegediend, of ook direct in het kankergezwel zelf (intralesionaal).

Bij welke aandoeningen?

Bleomycine wordt gebruik voor de behandeling van bepaalde vormen van kanker, waaronder:

Meestal wordt het middel gegeven in combinatie met andere cytostatica. Zo wordt zaadbalkanker vaak behandeld met een zogenaamde BEP-kuurt (bleomycine, etoposide en cisplatina). Behandeling van de ziekte van Hodgkin gebeurt ook vaak als onderdeel van een chemokuur, zoals bijvoorbeeld ABVD-kuur (tesamen met adriamycine, vinblastine, dacarbazine).

Welke dosering?

De dosering is van patiënt tot patiënt verschillend en hangt af van de toepassing, de toedieningsroute, de leeftijd en het lichaamsoppervlak van de patiënt. Ook speelt mee of teven bestraling (radiotherapie) wordt gegeven, en of er sprake is van slecht werkende nieren (verminderde nierfunctie). De behandelend arts zal daarom voor iedere individuele patiënt de juiste dosering bepalen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Bleomycine kan, net als andere cytostatica, vervelende bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, verminderde eetlust, afvallen, huidafwijkingen (donkere verkleuring van de huid, verharding van de huid, huiduitslag, blaren, rode verkleuring van de huid) en striae en gevoelige vingertoppen. Vaak treden ook complicaties aan de longen op, zoals verbindweefseling van de longen (longfibrose, pulmonale fibrose) of interstitiële pneumonie.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van bleomycine.

ATC-code

L01DC01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *