Bivalirudine

Bijgewerkt op 21 december 2021

Wat is bivalirudine?

Bivalirudine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om vorming van bloedstolsels in bloedvaten tegen te gaan. Het wordt vooral voorgeschreven aan mensen die een ingreep aan de kransslagaderen ondergaan vanwege vernauwing van de kransslagaderen. Bivalirudine wordt op de markt gebracht als (concentraat voor) injectie- of infusievloeistof. Het middel wordt via een injectie of infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) gespoten.

Hoe werkt het?

Bivalirudine is een zogenaamde trombineremmer.

Bij welke aandoeningen?

Bivalirudine wordt gebruikt tijdens dotterbehandeling (percutane coronaire interventie), bijvoorbeeld bij mensen die een hartaanval (myocardinfarct) hebben gehad, of bij mensen met instabiele angina pectoris of een myocardinfarct zonder ST-segmentelevatie (NSTEMI).

Welke dosering?

Doseren op geleide van de geactiveerde stollingstijd (ACT).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan bivalirudine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn bloedingen, blauwe plekken en een verlaagd hemoglobine gehalte in het bloed. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, bloed in de urine (hematurie) en een afname van het aantal bloedplaatjes in het bloed. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van bivalirudine.

Engelse vertaling

bivalirudin

ATC-code

B01AE06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven