Bisacodyl

Bijgewerkt op 21 september 2021

Wat is bisacodyl?

Bisacodyl is een laxeermiddel. Het wordt op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Dulcolax OTC. Dulcolax OTC wordt geleverd als maagsapresistente tablet. De maagsapresistente tabletten bevatten elk 5 milligram bisacodyl. Naast Dulcolax OTC zijn ook merkloze (generieke) producten met dezelfde werkzame stof beschikbaar. Deze merkloze middelen worden ook geleverd als zetpil. De zetpillen zijn beschikbaar met zowel 5 milligram als 10 milligram bisacodyl.

Bij welke aandoeningen?

Bisacodyl wordt gebruikt bij darmverstopping (obstipatie). Daarnaast wordt het ook gebruikt om de dikke darm leeg te maken bij een operatie of röntgenonderzoek van de buikorganen.

Hoe wordt het toegediend?

De maagsapresistente tabletten dienen in het geheel te worden doorgeslikt. Door ze kapot te kauwen verliezen ze namelijk hun maagsapresistente eigenschappen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook bisacodyl bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, buikkrampen, misselijkheid en diarree. Soms komen duizeligheid, braken, pijn bij de anus en bloedverlies uit de anus voor.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Dulcolax OTC.

ATC-code

A06AB02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven