Bimatoprost

Bijgewerkt op 12 juli 2021

Wat is bimatoprost?

Bimatoprost is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de oogdruk te verlagen bij mensen met glaucoom. Het middel wordt op de markt gebracht door Allergan onder de merknaam Lumigan. Lumigan wordt geleverd als oogdruppels. Ook wordt het middel door andere fabrikanten op de markt gebracht onder merknamen als Ganmono en Minims.

Hoe werkt het?

Bimatoprost is een zogenaamde prostaglandine analoog. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over prostaglandine analogen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Bimatoprost wordt gebruikt om de oogdruk te verlagen bij mensen met oculaire hypertensie en bij mensen met open-kamerhoekglaucoom.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal per dag een druppel in het aangedane oog druppelen, bij voorkeur ’s avonds. Druk de traanbuis 1–3 minuten dicht tijdens en direct na toediening. Hiermee voorkom je dat de oogdruppel afvloeit naar de neuskeelholte. Dat kan namelijk tot opname in het bloed en daardoor algemene bijwerkingen leiden.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan bimatoprost bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn groei van de wimpers, rood oog, jeuk aan het oog, brandend gevoel aan het oog, gevoel dat er iets in het oog zit, onscherp zien, lichtschuwheid en donkere verkleuring van de iris.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Lumigan. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

S01EE03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven