Bezlotoxumab

Bijgewerkt op 10 januari 2022

Wat is bezlotoxumab?

Bezlotoxumab is een geneesmiddel tegen een bepaalde infectie van de darm. Het wordt op de markt gebracht door Merck Sharp & Dohme onder de merknaam Zinplava. Zinplava wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. De infusievloeistof wordt geleverd in flacons met 40 milliliter vloeistof. Elke milliliter vloeistof bevat 25 milligram bezlotoxumab.

Hoe werkt het?

Bezlotoxumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam, oftewel een antistof (immuunglobuline). Het bindt met de toxines (gifstoffen) die door de Clostridium-bacterie worden gemaakt. Door de binding met bezlotoxumab worden de toxines onschadelijk gemaakt.

Bij welke aandoeningen?

Bezlotoxumab wordt gegeven ter voorkoming van infecties met de bacterie Clostridioides difficile (voorheen Clostridium difficile).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht. De dosering bedraagt 10 milligram per kilogram lichaamsgewicht. De dosis wordt als eenmalig infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend. Het middel dient gedurende een uur via het infuus in te lopen.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan ook bezlotoxumab bijwerkingen geven. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, koorts, moeheid, duizeligheid, hypertensie (hoge bloeddruk) en diarree. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Zinplava.

ATC-code

J06BB21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven