Benralizumab

Bijgewerkt op 10 mei 2021

Wat is benralizumab?

Benralizumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van eosinofiel astma. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Fasenra. Fasenra wordt geleverd als vloeistof voor injectie onder de huid (subcutane injectie). Er is een kant-en-klare wegwerpspuit om het middel zelf mee toe te dienen.

Hoe werkt het?

Benralizumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Monoklonale antilichamen zijn stofjes die heel gericht binden met een bepaald stofje in het lichaam. In het geval van benralizumab is dat stofje de interleukine-5 receptor. Dat is een structuur die op cellen van het afweersysteem zit. Als interleukine bindt aan deze receptoren komt een afweerreactie op gang. Doordat benralizumab aan de interleukine-5 receptor bindt wordt voorkomen dat interleukine-5 zelf aan deze receptor bindt. Daarmee wordt voorkomen dat een afweerreactie, zoals die voorkomt bij astma, op gang komt.

Bij welke aandoeningen?

Benralizumab wordt gebruikt bij de behandeling van eosinofiel astma.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook benralizumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, koorts, keelontsteking, huiduitslag, en afwijkingen of pijn aan de huid op de plaats van injectie.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Fasenra. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven