Baclofen

Bijgewerkt op 24 oktober 2016

Wat is baclofen?

Baclofen is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van aanhoudende samentrekking van spieren (spierdystonie en spierspasmen). Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van alcoholverslaving. Bij cocaïneverslaving zou het middel de behoefte aan cocaïne verminderen.

baclofen tabletten

Het middel wordt op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Lioresal. Daarnaast zijn er meerdere merkloze versies van dit middel beschikbaar.

Hoe werkt het?

Baclofen is een spierverslapper.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook baclofen bijwerkingen veroorzaken. Hieronder een overzicht van bijwerkingen die voor kunnen komen.

Welke dosering?

Baclofen wordt geleverd in tabletten. Er zijn tabletten van 5 mg, 10 mg en 25 mg. De begindosering voor volwassenen is meestal 15 mg per dag verdeeld over de dag, bijvoorbeeld driemaal daags 5 mg. Als dat onvoldoende effect heeft kan steeds na drie dagen de dosering worden verhoogd met maximaal 15 mg per dag. De maximale dosering is 80-100 mg per dag. Soms worden hogere doseringen voorgeschreven. Voor mensen met slecht werkende nieren en voor kinderen gelden lagere doseringen.

Volg altijd de door de behandelend arts voorgeschreven dosering. Deze staat ook vermeld op de verpakking van de geneesmiddelen.

Gebruik tijdens zwangerschap

Het wordt afgeraden om baclofen tijdens een zwangerschap te gebruiken. Het middel kan namelijk de placenta passeren en zo in de bloedbaan van het ongeboren kind komen. Bij het ongeboren kind kan het afwijkingen en bijwerkingen veroorzaken.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 2 augustus 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven