Bijgewerkt op 20 maart 2022
Baarmoeder verwijderen
Verwijdering van de baarmoeder is een operatie die in Nederland vaak wordt uitgevoerd. De operatie wordt toegepast bij verschillende aandoeningen van de baarmoeder. Deze operatie wordt verricht door een gynecoloog.
Hoe gaat dat?
Er zijn twee manieren om de baarmoeder te verwijderen. Vroeger werd een baarmoederverwijdering altijd via een snede in de onderbuik gedaan. Dit wordt ‘abdominale hysterectomie‘ genoemd. Later werd de baarmoeder steeds vaker via de vagina verwijderd. Dit wordt ‘vaginale hysterectomie‘ genoemd. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de baarmoeder via een kijkoperatie te verwijderen. Dit wordt ‘laparoscopische hysterectomie‘ genoemd.
Meestal wordt de voorkeur gegeven aan een operatie via de vagina. Deze operatie duurt korter en is minder ingrijpend dan de operatie via de buik. Daardoor duurt de opname in het ziekenhuis minder lang. De periode van herstel is korter. En een kosmetisch voordeel is dat er geen litteken op de buik is. Soms is een operatie via de vagina echter niet mogelijk. Dan wordt dus gekozen voor de operatie via de buik.
Bij welke aandoeningen?
Er zijn verschillende redenen om de baarmoeder te verwijderen. Hieronder een overzicht.
- Kanker van het baarmoederslijmvlies (endometriumcarcinoom) of baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom);
- Kanker van de eierstokken (ovariumcarcinoom);
- Kanker van de eileiders (tubacarcinoom);
- Grote vleesboom (myoom);
- Ernstige verzakking van de baarmoeder (descensus uteri);
- Ernstig bloedverlies bij de menstruatie die niet op andere wijze behandeld kan worden.
Typen operaties
Afhankelijk van de reden van de operatie zal de gynecoloog kiezen tussen drie typen operaties. De meest uitgebreide is een zogenaamde ‘radicale hysterectomie‘. Dit is een operatie waarbij zowel baarmoeder als eileiders en eierstokken worden verwijderd. Dan is er de ‘totale hysterectomie‘. Hierbij wordt de gehele baarmoeder verwijderd. De eieiders en eierstokken worden gespaard. Ten slotte is er de ‘partiële hysterectomie‘. Bij deze ingreep wordt een deel van de baarmoeder verwijderd. De baarmoedermond blijft zitten.
Hoe vaak wordt het gedaan?
Verwijdering van de baarmoeder is een operatie die vaak wordt uitgevoerd. Jaarlijks wordt deze ingreep in Nederland bij zo’n 12.000-13.000 vrouwen gedaan.
Welke complicaties kunnen optreden?
Veel vrouwen zijn na verwijdering van de baarmoeder een tijdje moe en lusteloos. Ook kunnen klachten als minder zin in seks, een droge vagina en pijn tijdens geslachtsgemeenschap optreden.
Baarmoederverwijdering kan – net als andere operaties – leiden tot nabloeding, en wondinfectie. Ook kunnen tijdens de operatie andere structuren of organen geraakt worden, zoals de blaas, de urineleiders of de darm.
Een operatie aan de baarmoeder kan verder leiden tot verklevingen in de buik.
Synoniemen
Andere namen voor het operatief verwijderen van de baarmoeder zijn operatieve verwijdering baarmoeder, verwijdering baarmoeder, chirurgische verwijdering baarmoeder, baarmoederverwijdering, hysterectomie, baarmoeder verwijdering, baarmoeder verwijderen, en uterusextirpatie.