Aztreonam

Wat is aztreonam?

Aztreonam is een antibioticum dat wordt gebruikt bij de behandeling van longontsteking. Het wordt verkocht onder de merknaam Cayston. Cayston is beschikbaar als poeder dat wordt gebruikt in een vernevelaar. Daarmee kan de werkzame stof worden geïnhaleerd (ingeademd).

Cayston (aztreonam poeder voor inhalatie) - bron Gilead
Cayston (aztreonam poeder voor inhalatie) – bron Gilead

Hoe werkt het?

Aztreonam is een antibioticum. Het doodt bacteriën doordat het de opbouw van de celwand van bacteriën verstoort. Het werkingsmechanisme is gelijk aan dat van penicilline.

Voor welke toepassingen (indicaties) wordt het gebruikt?

Aztreonam is bedoeld voor de behandeling van longontsteking die wordt veroorzaakt door de Pseudomonas bacterie. Deze vorm van longontsteking komt voor bij onder andere patiënten met taaislijmziekte (cystische fibrose). Soms wordt het middel ook gebruikt bij de behandeling van andere longinfecties of verwijdingen van de luchtwegen (bronchiëctasieën).

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook dit middel bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende zijn:

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de EPAR van Cayston 75 mg poeder en oplosmiddel voor verneveloplossing. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Agentschap voor Geneesmiddelen (EMA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven