Azathioprine

Bijgewerkt op 20 juli 2021 door Simpto.nl

Wat is azathioprine?

Azathioprine is een geneesmiddel dat het afweersysteem onderdrukt. Dergelijke middelen worden afweeronderdrukkende middelen of immuunsuppressiva genoemd. Azathioprine wordt op de markt gebracht onder de merknaam Imuran. Er zijn tegenwoordig ook verschillende goedkope merkloze versies beschikbaar.

Imuran (azathioprine)
Imuran (azathioprine)

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Azathioprine wordt gebruikt bij aandoeningen waarbij het nodig is om het afweersysteem van het lichaam te onderdrukken. Dat is het geval bij orgaantransplantaties en bij zogenaamde autoimmuunziekten.

Bij orgaantransplantaties, bijv. niertransplantatie en harttransplantatie, worden afweeronderdrukkende geneesmiddelen gebruikt om te voorkomen dat het getransplanteerde orgaan door het lichaam wordt afgestoten.

Bij autoimmuunziekten maakt het eigen lichaam antistoffen aan tegen bepaalde structuren in het eigen lichaam. Daarom kunnen autoimmuunziekten behandeld worden met geneesmiddelen die de afweer onderdrukken en daarmee de aanmaak van de antistoffen tegengaan. Voorbeelden van autoimmuunziekten waartegen azathioprine gebruikt kan worden zijn reuma (reumatoïde artritis), lupus (SLE) en de ziekte van Crohn.

Ten slotte wordt het middel soms gebruikt bij de behandeling van bepaalde huidziekten. Voorbeelden zijn bepaalde vormen van eczeem, zoals atopisch eczeem, en pemphigus.

Overige aandoening waarbij azathioprine soms wordt voorgeschreven:

Welke bijwerkingen geeft het?

De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

Doordat het beenmerg wordt onderdrukt door azathioprine worden er minder bloedcellen aangemaakt. Dit kan leiden tot bloedarmoede en tot een verhoogde gevoeligheid voor het krijgen van infecties.

Van afweeronderdrukkende geneesmiddelen is bekend dat ze bij langdurig gebruik de kans op het krijgen van kanker iets verhogen. Dat komt doordat ons afweersysteem ook een rol speelt bij het opruimen van kankercellen. Als de afweer onderdrukt wordt krijgen kankercellen eerder de kans om uit te groeien tot gezwellen. Ook bij het gebruik van azathioprine kan de kans op het krijgen van kanker – met name lymfeklierkanker – verhoogd zijn. De arts moet dit altijd in overweging nemen bij het besluit om dit middel voor te schrijven.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van azathioprine.

Dosering azathioprine

De dosering is afhankelijk van de aandoening waarvoor het wordt gebruikt en van het lichaamsgewicht van de patiënt.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 31 oktober 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 18 februari 2019

Plaats een reactie