Avelumab

Bijgewerkt op 10 mei 2021

Wat is avelumab?

Avelumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht door Merck onder de merknaam Bavencio. Bavencio wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Een flacon van 10 milliliter bevat 200 mg avelumab.

Hoe werkt het?

Avelumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Kijk voor meer informatie op de webpagina over monoklonale antilichamen.

Bij welke aandoeningen?

Avelumab wordt gebruikt bij de behandeling van Merkelcel-carcinoom, niercelcarcinoom en kanker van de urinewegen (urotheelcelcarcinoom).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan avelumab vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn kortademigheid, hoesten, moeheid, misselijkheid, braken, diarree, afvallen, koorts, koude rillingen buikpijn, darmverstopping (obstipatie), pijnlijke gewrichten, pijn in de rug, en zich zwak voelen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals een verlaagd hemoglobine gehalte in het bloed (anemie) en verhoging van de leverenzymen. Ook treden vaak infusiereacties op.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Bavencio. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XC31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven