Avanafil

Bijgewerkt op 12 december 2022

Wat is avanafil?

Avanafil is een geneesmiddel tegen impotentie (erectiele disfunctie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Spedra. Spedra wordt geleverd als tablet. De tabletten zijn beschikbaar in drie sterktes, namelijk met 50 milligram, 100 milligram en 200 milligram avanafil.

verpakking Spedra (avanafil) 200 mg tabletten
verpakking Spedra (avanafil) 200 mg tabletten

Hoe werkt het?

Avanafil is een zogenaamde fosfodiësterase-5-remmer. Het remt het enzym fosfodiësterase-5 dat een belangrijke rol speelt bij de afbraak van het stofje cGMP. Avanafil gaat zo de afbraak van cGMP tegen. cGMP zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden. Daarmee verlaagt het de bloeddruk en bevordert het de doorstroming van bloedvaten. In de penis leidt dit tot het makkelijker vullen van het sponsachtig lichaam van de penis (corpus cavernosum) met bloed, zodat makkelijker een erectie optreedt. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme van dit middel op de webpagina over fosfo-diësterase-5-remmers.

Bij welke aandoeningen?

Avanafil wordt gebruikt bij de behandeling van erectiele disfunctie (impotentie).

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan ook avanafil bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, verstopte neus, duizeligheid, blozen, hartkloppingen en opvliegers. De duizeligheid treedt meestal op als een licht gevoel in het hoofd bij opstaan of overeind komen. Dit wordt veroorzaakt door orthostatische hypotensie.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, slaperigheid, stijve spieren, pijn in de rug en vermoeidheid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen. Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de EPAR van Spedra. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Voor gemelde bijwerkingen kun je terecht op de website van LAREB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven