Atovaquon

Bijgewerkt op 10 juni 2021

Wat is atovaquon?

Atovaquon is een geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door bepaalde protozoën (ééncellige diertjes). Het wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline onder de merknaam Wellvone. Ook zijn er merkloze versies op de markt. Wellvone wordt geleverd als suspensie. De suspensie zit in flacons van 225 milliliter. Per milliliter bevat de suspensie 150 mg van de werkzame stof.

verpakking Wellvone (atovaquon) suspensie
verpakking Wellvone (atovaquon) suspensie

Bij welke aandoeningen?

Atovaquon wordt gebruikt bij de behandeling van longontsteking die wordt veroorzaakt door het ééncellige diertje Pneumocystis jiroveci. Artsen spreken van Pneumocystis jiroveci pneumonie, of kortweg PCP.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is tweemaal per dag 750 mg, gedurende drie weken. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Atovaquon kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, huiduitslag, jeuk, overgevoeligheidsreacties, diarree, hoofdpijn, braken, slaperloosheid en koorts. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verhoogd amylase gehalte (hyperamylasemie), een verlaagd natrium gehalte (hyponatriëmie) en verhoging van de leverenzymwaarden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Wellvone.

Engelse vertaling

atovaquone

ATC-code

P01AX06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven