Atosiban

Bijgewerkt op 20 december 2021

Wat is atosiban?

Atosiban is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij dreigende vroeggeboorte. Het wordt op de markt gebracht door Ferring onder de merknaam Tractocile. Ook zijn merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar.

Tractocile wordt geleverd als (concentraat voor) injectievloeistof. Het concentraat dient te worden verdund tot een oplossing met een concentratie van 0,75 milligram atosiban per milliliter. De vloeistof wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Atosiban is een zogenaamde oxytocine-antagonist. Dat betekent dat het de werking van het hormoon oxytocine tegengaat. Oxytocine is het hormoon dat aan het einde van de zwangerschap ervoor zorgt dat door samentrekking van de baarmoeder (weeën) de bevalling op gang komt.

Bij welke aandoeningen?

Atosiban wordt gebruikt bij de behandeling van dreigende vroeggeboorte.

Welke dosering?

Nadat de arts of versloskundige heeft vastgesteld dat er sprake is van het te vroeg op gang komen van de baring zal zo snel mogelijk worden begonnen met toediening van atosiban. Dit gebeurt met een bolusinjectie van 6,75 mg in 1 minuut. Vervolgens zal gedurende 3 uur een oplaadinfuus van 18 mg per uur worden gestart. Daarna volgt een infuus van 6 mg per uur gedurende maximaal 45 uur. De totale duur van de behandeling is maximaal 48 uur.

Welke bijwerkingen geeft het?

Atosiban kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, duizeligheid, hoofdpijn, opvliegers, lage bloeddruk (hypotensie), snelle hartslag (tachycardie), en een verhoging van het glucose gehalte in het bloed (hyperglycemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Tractocile. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

G02CX01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven