Atezolizumab

Bijgewerkt op 10 mei 2021

Wat is atezolizumab?

Atezolizumab is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht door Roche onder de merknaam Tecentriq. Tecentriq wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het wordt geleverd in flacons van 14 milliliter van van 20 milliliter. Het concentraat bevat 60 mg van de werkzame stof per milliliter vloeistof.

Hoe werkt het?

Atezolizumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Het bindt na toediening aan het eiwit PD-L1 (programmed cell death-ligand 1). Door aan dit eiwit te binden remt het de werking van PD-L1. Daarom wordt atezolizumab gerangschikt onder de PD-L1 remmers.

Bij welke aandoeningen?

Atezolizumab wordt gebruikt bij de behandeling van de volgende vormen van kanker:

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als de meeste andere antikankermiddelen kan atezolizumab vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, misselijkheid, braken, diarree, hoesten, kortademigheid, verminderde eetlust, zich zwak voelen, hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag, pijnlijke gewrichten, pijn in de rug en koorts.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Tecentriq. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XC32

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven