Wat is asparaginase?

Asparaginase is een stofje dat wordt gebruikt als antikankermiddel. Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Erwinase door Eusa Pharma en onder de merknaam Paronal door Takeda.

Erwinase (asparaginase)
Erwinase (asparaginase)

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Asparaginase wordt vooral gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van bloedkanker (leukemie), namelijk acute lymfatische leukemie (ALL). ALL is een aandoening die vooral bij kinderen voorkomt.

Daarnaast wordt het middel soms gebruikt bij bepaalde vormen van lymfeklierkanker (maligne lymfoom).

Hoe werkt het?

Asparaginase is een enzym dat wordt gewonnen uit bacteriën, bijvoorbeeld uit de E. coli-bacterie. Een enzym is een stofje dat een chemische reactie versnelt. Bij asparaginase gaat het om de chemische reactie waarbij het stofje asparagine wordt omgezet in asparaginezuur. De hoeveelheid asparagine in het lichaam verlaagt hierdoor. Omdat asparagine door kankercellen wordt gebruikt om te overleven leidt verlaging van asparagine tot afsterven van kankercellen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Asparaginase kan de volgende bijwerkingen geven:

Toedieningsvormen en dosering

Asparaginase wordt geleverd als poeder voor oplossing in water. Het middel kan worden toegediend als injectie onder de huid (subcutane injectie), als injectie direct in de bloedbaan (intraveneuze injectie), of als injectie in een spier (intramusculaire injectie), bijvoorbeeld in de spieren van het bovenbeen of in de bilspier.

Gedurende de behandeling met dit middel wordt de bloedspiegel regelmatig gemeten om de dosering eventueel aan te passen. De werking van het middel is namelijk optimaal bij een bepaalde bloedspiegel.

Contra-indicaties

Contraindicaties zijn omstandigheden waaronder een geneesmiddel (of andere behandeling) niet mag worden gebruikt.

Voor asparaginase geldt dat het niet mag worden gebruikt door mensen met een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) en door mensen met een slecht werkende lever.

Gebruik bij zwangerschap en borstvoeding

Gebruik door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden omdat uit dierproeven blijkt dat asparaginase afwijkingen bij de foetus en/of miskramen kan veroorzaken.

Verder lezen

Voor meer informatie over dit middel verwijzen wij naar de bijsluiter van Erwinase.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *