Asparaginase

Bijgewerkt op 17 januari 2022

Wat is asparaginase?

Asparaginase is een stofje dat wordt gebruikt als antikankermiddel. Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Erwinase door Eusa Pharma en onder de merknaam Spectrila door Lamepro.

Dit artikel gaat over toedieningsvormen, werking, toepassingen, bijwerkingen en contra-indicaties van asparaginase.

Erwinase (asparaginase)
Erwinase (asparaginase)

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Asparaginase wordt vooral gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van bloedkanker (leukemie), namelijk acute lymfatische leukemie (ALL). ALL is een aandoening die vooral bij kinderen voorkomt. Daarnaast wordt het middel soms gebruikt bij bepaalde vormen van lymfeklierkanker (maligne lymfoom).

Hoe werkt het?

Asparaginase is een enzym dat wordt gewonnen uit bacteriën, bijvoorbeeld uit de E. coli-bacterie. Een enzym is een stofje dat een chemische reactie versnelt. In dit geval gaat het om de chemische reactie waarbij het stofje asparagine wordt omgezet in asparaginezuur. De hoeveelheid asparagine in het lichaam verlaagt hierdoor. Omdat asparagine door kankercellen wordt gebruikt om te overleven leidt verlaging van asparagine tot afsterven van kankercellen.

Toedieningsvormen en dosering

Asparaginase wordt geleverd als poeder voor oplossing in water. Het middel kan worden toegediend als injectie onder de huid (subcutane injectie), als injectie direct in de bloedbaan (intraveneuze injectie), of als injectie in een spier (intramusculaire injectie), bijvoorbeeld in de spieren van het bovenbeen of in de bilspier.

Gedurende de behandeling met dit middel wordt de bloedspiegel regelmatig gemeten om de dosering eventueel aan te passen. De werking van het middel is namelijk optimaal bij een bepaalde bloedspiegel.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan asparaginase bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Voor aanvullende informatie over bijwerkingen verwijzen wij naar de EPAR van Spectrila. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Bureau (EMA).

Welke contra-indicaties zijn er?

Contraindicaties zijn omstandigheden waaronder een geneesmiddel (of andere behandeling) niet mag worden gebruikt. Voor asparaginase geldt dat het niet mag worden gebruikt door mensen met een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) en door mensen met een slecht werkende lever.

Gebruik bij zwangerschap en borstvoeding

Gebruik door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden omdat uit dierproeven blijkt dat asparaginase afwijkingen bij de foetus en/of miskramen kan veroorzaken.

Verder lezen

Voor meer informatie over dit middel verwijzen wij naar de bijsluiter van Erwinase.

Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen gebruikers van asparaginase vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Asparaginase”

 1. Ik zou graag willen weten of dit een zelfde middel is als Kidrolase 1000 (L Asparaginase)?
  Zo ja, weet u misschien hoe duur dit medicijn is en waar ik het kan krijgen?
  Dit is voor een goed doel, bedoeld voor een ziek kind in het buitenland die het niet breed heeft.
  Ik hoor graag van u.

  M.v.g;

  Anea Harmiche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven