Asfotase alfa

Bijgewerkt op 17 juli 2023

Wat is asfotase alfa?

Asfotase alfa is een geneesmiddel tegen de zeldzame stofwisselingsziekte hypofosfatasie. Het wordt op de markt gebracht door Alexion Pharma onder de merknaam Strensiq. Strensiq wordt geleverd als vloeistof voor injectie. De vloeistof is beschikbaar in twee sterktes. De lichtste oplossing bevat 40 milligram asfotase alfa per milliliter. De sterkste oplossing bevat 100 milligram asfotase alfa per milliliter. Strensiq wordt met een injectie onder de huid (subcutaan) ingespoten.

Hoe werkt het?

Asfotase alfa vervangt het enzym waaraan mensen met hypofosfatasie een tekort hebben. Het gaat om het enzym alkalische fosfatase. Asfotase alfa is een synthetische variant van alkalische fosfatase.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan asfotase alfa bijwerkingen geven. De bijwerkingen worden met name veroorzaakt door toediening van het middel per injectie onder de huid. Dit kan leiden tot lokale reacties, zoals verharding van de huid en het onderhuids bindweefsel op de plaats van injectie. Ook kan juist verlies van onderhuids vetweefsel optreden, waardoor een deukje in de huid ontstaat op de plaats van toediening. Verder kan een overgevoeligheidsreactie optreden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Strensiq. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van asfotase alfa (Strensiq) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven